UNRWA: Z Rafahu ušlo za uplynulé tri týždne už vyše milión ľudí

28.05.2024 Celý región

Gaza 28. mája (TASR) - Približne milión ľudí utieklo za uplynulé tri týždne z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy pred tamojšími bojmi. Oznámil to v utorok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Za uplynulé tri týždne utieklo z Rafahu asi milión ľudí. Deje sa to v čase, keď nemajú kam ísť v dôsledku bombardovania, nedostatku jedla a vody, hromád odpadkov a nevhodných podmienok na život," uviedol UNRWA v príspevku na sociálnej sieti X.

V Rafahu, ktorý leží na pri hraniciach s Egyptom, našlo útočisko pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy vyše milión Palestínčanov. Od začiatku mája však izraelská armáda v meste podniká podľa svojich slov obmedzenú vojenskú operáciu zameranú proti militantnému hnutiu Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Izraelská armáda pritom civilistom povedala, aby išli do "rozšírenej humanitárnej zóny" vzdialenej asi 20 kilometrov od mesta.

Mnohí Palestínčania sa sťažujú, že sú voči izraelským útokom zraniteľní bez ohľadu na to, kam idú a v uplynulých mesiacoch sa len presúvajú na rôzne miesta v Pásme Gazy. UNRWA pritom v utorok poukázal na to, že poskytnúť pomoc a ochranu obyvateľom v Pásme Gazy sa stáva takmer nemožné.
 

Vyberte región